Intelligente 3D GPS machinebesturing zonder beperkingen

23 / 06 / 2022

(Artikel: Bouwmachines Magazine 2022-juni)

SURVEYOUR en BMC Consultancy gaan samen de praktijkgerichte 3D-machinebesturing van Unicontrol 3D vermarkten. Gebruiksgemak en klantenservice staan daarbij voorop.

De oprichters van het Deense Unicontrol 3D verdienden hun sporen bij andere fabrikanten van 3D GPS- machinebesturingen voordat ze in 2018 begonnen met de ontwikkeling van hun eigen systemen. Inmiddels installeerde de fabrikant, met ondertussen ruim 35 medewerkers, al 800 3D-machinebesturingen op machines van 2 tot 120 ton in met name Europa. Met beloftes als snel, simpel en intuïtief, betaalbaar en customer first maken ze het verschil. Beloftes die ze waarmaken. De eerste Nederlandse gebruikers kunnen dat beamen. SURVEYOUR en BMC Consultancy zijn een samenwerkingsverband aangegaan om de strategie en visie van Unicontrol 3D in Nederland handen en voeten te geven. Onder de naam 3DPartner zetten de twee specialisten de gebruiksvriendelijke 3D GPS-machinebesturing in de markt. Het motto van de aanbieders: 3DPartner: Zo kan het ook!

 

Veel ervaring in toepassing en support

De twee specialisten zijn zeker geen onbekenden in de markt. Alex Groenendaal levert sinds 2016 onder de merknaam SURVEYOUR professionele en gebruiksvriendelijke GPSmeetapparatuur. Daarmee kun je op eenvoudige en betrouwbare wijze tot wel 30 procent sneller inmeten en uitzetten. Het succes daarvan is voor een groot deel te danken aan de betrouwbare en schaalbare ondersteuning die zijn bedrijf biedt. Diezelfde werkwijze, marktbenadering en service heeft Adriaan Bakker van BMC Consultancy. Als onafhankelijk expert kent hij de voor- én nadelen van alle denkbare 3D-machinebesturingen in de praktijk. Met hun ruim 35 jaar gezamenlijke  ervaring zijn distributie en service van Unicontrol3D in uitstekende handen. Groenendaal en Bakker zien de introductie van een universele merkonafhankelijke machinebesturing als een logische vervolgstap; voor 3D GPS-machinebesturing ga je vanaf nu naar jouw 3DPartner.

 

 

 

5 redenen voor Unicontrol 3D

Het werken bij andere fabrikanten van 3D GPS leerde de ontwikkelaars van Unicontrol niet alleen de sterke kanten maar ook de minpunten van gangbare machinebesturingen kennen. Dat leverde 5 opvallende verbeteringen op ten opzichte van het huidige aanbod. ‘Dat is allereerst de eenvoudige en logische gebruikersinterface. ‘Keep it simple’ is een van hun slogans en dat doen ze door goed naar machinisten te luisteren. Onnodige functies worden achterwege gelaten en nieuwe praktische functies juist toegevoegd’, betoogt Adriaan Bakker. Een tweede voordeel is de duidelijke en intuïtieve menustructuur, waardoor de machinisten als het ware tijdens hun werk worden begeleid. De Unicontrolsoftware is zo in staat om op een zeer eenvoudige manier het meeste en beste uit het systeem en de machinist te halen. Bakker: ‘Een mooi voorbeeld hiervan is een beginnende GPS-machinist die zijn eerste klus begroot had op 8 tot 9 uur werk met twee man. Na slechts 6 uur was de klus geklaard’.

 

Al rijdend de maat aflezen

Liekele Jan Douma van Douma Verhuur Jistrum maakte zelf kennis met de derde reden om te kiezen voor Unicontrol 3D. ‘Voor onze tweede wiellader zocht ik een 3D GPS-systeem. Voor zover ik wist was er geen GPS-systeem met een snelle responstijd op de markt voor een wiellader, zoals ik dat wenste. Ik wilde een snel en nauwkeurig systeem waarbij ik al rijdend altijd de juiste maat zou kunnen aflezen op mijn scherm. Adriaan Bakker garandeerde mij dat Unicontrol3D deze snelheid wèl kon bieden. Ik heb het Unicontrol 3D systeem vervolgens aangeschaft en al snel bleek dat mijn aanvankelijke twijfels volledig onterecht waren. Het werkt zo snel dat je zelfs al rijdend je giek kunt gebruiken en dan nog steeds de juiste maat krijgt. Dit is zoals 3D GPS hoort te zijn!’ Een vierde reden om te kiezen voor Unicontrol 3D: het systeem is schaalbaar. Voor de beginner kan een basis lay-out worden ingesteld. Hoe beter je het systeem vervolgens leert kennen, des te meer extra functionaliteiten je kunt toevoegen, zelfs tot op expertniveau. ‘Dankzij het Android-platform kun je elke willekeurige app installeren voor dagelijkse toepassingen, zoals e-mail, tijdregistratie en projectcommunicatie’, geeft Alex Groenendaal aan.

 

 

Proactieve support

Het vijfde onderscheidende kenmerk komt naar voren wanneer je even ondersteuning nodig hebt. Door de vaak uitdagende omstandigheden waarin machines worden ingezet kan elk 3D-systeem, hoe kostbaar ook, weleens support nodig hebben. Dan kan 3DPartner – dankzij de veilige internetverbinding – op afstand mee- én zelfs terugkijken. Dat is mogelijk tot het voorgaande jaar, natuurlijk altijd met respect voor de privacy van de machinist. Bakker geeft als voorbeeld: ‘Een pas begonnen machinist van een compacte graafmachine met swingboom en draaikantelstuk liet niets van zich horen in de dagen na de instructie. Ook niet in de weken daarna. Ik heb toen maar eens gekeken of de machine wel aan het werk was geweest. En ja hoor, de machine was al die tijd actief ingezet en had zonder enige ondersteuning gedraaid!’ Groenendaal: ‘Deze meekijkfunctie stelt ons in staat om klanten proactief support te bieden. Dat voorkomt dat machinisten stil komen te staan op een klus door een technisch probleem dat vooraf gesignaleerd had kunnen worden.

Unieke KLIC-importfunctie

‘Klik en klaar’ betreft niet alleen de bediening en het gebruik van Unicontrol 3D. Als klap op de vuurpijl heeft Unicontrol, als enige in de markt, een KLIC-importfunctie. Een machinist kan het KLIC-bestand van het Kadaster inladen als achtergrond. Zo wordt grondverzet veel eenvoudiger èn veiliger, rekening houdend met alle KLIC-informatie op het gehele project. En wat betreft 3D-modellen en tekeningen: laat je USB-stick maar op kantoor. De 3D-modellen en tekeningen zijn namelijk draadloos uitwisselbaar tussen machine en kantoor. Daardoor zijn ze altijd up-to-date. Rondmailen van aangepaste tekeningen hoeft niet meer. Zo heb je altijd de laatste versie van ontwerp en projectdata, en automatisch gesynchroniseerd met kantoor of landmeetbedrijf. Alle projectdata kunnen op een veilige manier toegankelijk worden gemaakt voor iedereen op de bouwplaats. Ook hier weer met respect voor privacy en nadruk op productiviteit en eenvoud. Unicontrol 3D kan ontwerp- en puntbestanden uitwisselen in de meest gangbare bestandsformaten. Hierdoor kan het moeiteloos overweg met elk merk GPS-meetstok, zonder tussenkomst van extra software. En sta je in het werk zonder ontwerp? Geen nood. Dan maak je in een handomdraai met de logische tekenfuncties een digitaal model. Met punten, lijnen, bogen, cirkels en vlakken is voor praktisch ieder ontwerpvraagstuk een tijdbesparende oplossing voorhanden. Kortom: 3D GPS zoals 3D GPS hoort te zijn.

Voor meer informatie kijk op http://www.3dpartner.nl