Met GPS-machinebesturing sneller, accurater en gebruiksvriendelijker werken met de shovel

15 / 03 / 2023

Met GPS-machinebesturing sneller, accurater en gebruiksvriendelijker werken met de shovel.
GPS is niet weg te denken bij grondverzetwerk. Echter, GPS machinebesturingssystemen op shovels zijn meestal ‘omgebouwde’ versies voor graafmachines of bulldozers. De positie van de bak kan alleen in vlakstand worden bepaald, als de machine stilstaat.
3DPartner voorzag een shovel van De Klerk Werkendam, een toonaangevend bedrijf op de civiele markt met een focus op waterbouw en staalconstructie, van Unicontrol GPS-sensoren en software. Bij de Unicontrol wiellader-oplossing, speciaal ontworpen voor shovels, wordt de bakpositie al rijdend nauwkeurig gemonitord door supersnelle sensoren. De positie van de bakpunten wordt doorlopend doorgegeven. De machinist ziet deze informatie op een scherm in de cabine in één oogopslag.
Uitvoerder Thijmen van de Beek: “Er werd goed naar onze behoeften en vragen geluisterd. Daarna volgde een uitgebreide demo. Het eenmalig inbouwen van de bekabeling en sensoren duurde maar een dag of twee. Bij andere systemen worden de GPS-antennes op de werklichten of op de giek gemonteerd. Bij de oplossing van Unicontrol staan de antennes bovenop de cabine. Dat ziet er mooier uit, vind ik. Het zicht van de machinist wordt niet belemmerd en de ontvangst is beter.”
“We kunnen nu sneller, nauwkeuriger, efficiënter en veiliger werken. De machinist weet altijd exact wanneer de graafbak de juiste positie heeft bereikt. Medewerkers hoeven niet meer met een laser en/of GPS-stok rond te lopen. De software is gemakkelijk te gebruiken en machinisten werken altijd met de meest recente ontwerpen. Als het aan mij lag zou ik deze techniek in al onze grondverzetmachines inbouwen!”
Meer weten? Lees de hele case study.

3DPartner: Zo kan het ook!